
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

MAR 2 4 2008 

Mr. Lane Arbittier 
Director, Quality Assurance and Regulatory Affairs 
BD Medical - Medical Surgical Systems 
4665 North Avenue 
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Dear Mr. Arbittier: 

This is in response to your January 14,2008 e-mail asking how hospitals may properly 
package drugs, chemicals (including those contained in vials, syringes, intravenous tubing, 
and intravenous bags), and infectious substance wastes in one package and transport them for 
disposal under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 71 -1 80). 
Specifically, you ask if hospitals may combine these materials in one "super" package at the 
Packing Group I level without having to comply with the HMR's segregation requirements, 
what design features this package should have, and what materials may and may not be 
combined. 

Under the HMR, shippers may combine hazardous materials with other hazardous or non- 
hazardous materials in the same package provided these materials are not capable of reacting 
dangerously with each other or causing combustion; a dangerous evolution of heat; evolution 
of flammable, poisonous, or asphyxiant gases or vapors; or forming an unstable or corrosive 
material. See Q Q 1 73.2 1 (e)  and 1 73.24(e)(4). Additional requirements regarding the 
interaction of different hazardous materials within one package, with their packaging 
materials, and within a transport vehicle are prescribed in 8 173.24(b), the remaining 
paragraphs in $5  173.24(e), and 173.24a(a) and (c), 173.24b, 174.81, 175.78, as well as 
Subpart D of Part 176, and Subpart C of Part 177. 

If the materials and method a hospital wants to use, such as a super "all purpose" package to 
combine and ship these materials, do not conform with the existing HMR requirements, the 
hospital may wish to seek authorization to transport these materials under the terms of a 
special permit. The procedures for submitting an application for a special permit are 



prescribed in 5 107.105. Please note the application must contain sufficient information to 
demonstrate that, if a special permit is issued, a level of safety will be achieved that is equal to 
or greater than that required under the HMR. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~ & i e  L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Packaging Requirements for Hospital Waste 

Drakeford, Carolyn <PHMSA> . 
From: Edmonson, Eileen cPHMSA> 

Sent: Wednesday, February 06, 2008 1:00 AM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Letter Concerning Packaging Requirements for Hospital Waste 

Attachments: pic25329.gif 

From: Lane-Arbittier@bd.com [mailto:Lane-Arbittier@bd.com] 
Sent: Mon 1/14/2008 9:48 PM 
To: Edmonson, Eileen <PHMSA> 
Subject: Packaging Requirements for Hospital Waste 

Eileen, 

BD is a manufacturer of sharps containers and we periodically get requests 
from our customers for hospital generated hazardous waste containers. 
Hospitals would like to segregate waste at the source in the hospital in 
the most efficient and cost effective manner possible. At the same time, 
they want to transport the hazardous waste in containers that meet the 
hazardous materials transportation regulations. It might be most cost 
effective to utilize in-hospital containers (lower cost plastic containers) 
and then put these containers into different containers (metal drums?) 
designed for transport on the road. 

Based on my somewhat limited knowledge of all EPA and DOT regulations 
related to storage and transport of hospital waste, it seems to me that the 
hospitals are supposed to be segregating each drug, chemical and infectious 
waste that they need to dispose. Unfortunately, it is not practical or 
affordable for a hospital to have a different container for each hazardous 
waste in every section of the hospital. Recently, hospital waste 
segregation has grown to be a bigger issue because hospitals have become 
more aware that it is unacceptable to pour many unused drugs down the 
drain. I've heard that some hospitals have begun using plastic containers 
labeled "RCRA Hazardous Waste" with a UN packing Group I1 code on the 
label and combining multiple drugs and chemicals (vials, syringes, IV 
tubing, IV bags) into one container. I wonder if this practice complies 
with the DOT regulations. 

1 heard from Jennifer Harris at Lion Technologies (973-383-0800) that the 
EPA might be thinking of establishing a practical guidance for in-hospital, 
temporary storage of hazardous materials. It might offer some practical 
alternatives to segregating each hazardous material. 

I wonder if there are "super packages" that we (BD and DOT) could define 
for our customers. These "super packages" might allow hospitals to combine 
certain drugs, chemicals and infectious wastes in the same 
packagelcontainer. In other words, if the hospital had a container that 
met the Packing Group I labeling and functional test requirements, could 
the hospital combine certain drugs, chemicals or infectious wastes and be 
acceptable for transport on the road? If so, could you help me understand 
which drugs, chemicals and infectious wastes could be combined? Could you 
also help me understand what design features a DOT compliant "super 
package" should have, such as a water tight primary package and a secondary 
package? 



Packaging Requirements for Hospital Waste 

In summary, I would appreciate your help in offering recommendations for: 
1. Combining hospital wastes into convenient groups of drugs, chemicals and 
infectious wastes 
2. Defining the DOT package requirements to properly transport them 

The ultimate goal is to make it easier for hospital personnel to comply 
with the hazardous material transportation regulations. 

Thanks, 
Lane 
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Lane Arbittier 
Director / Quality Assurance and Regulatory Affairs 
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